Studenten Welzijn en Gezondheidszorg doen mee aan Poëzie Parkoers 2016

Idem (4).JPGdonderdag 15 december 2016 11:08

Op maandag 13 december is ID College locatie Breestraat gestart met het Poëzie Parkoers 2016. Tweedejaarsstudenten Welzijn en Gezondheidszorg volgden tijdens de lessen Nederlands een workshop poëzieschrijven en schreven gedichten over het thema ‘mijn onrust, mijn verlangen, mijn nieuwe jaar’

Vijfentwintig gedichten, inclusief door de dichters zelf geleverd beeldmateriaal, werden geselecteerd, op groot formaat poster gedrukt en geëxposeerd op alle verdiepingen van het gebouw Breestraat. 
Daarnaast schreven de studenten een toelichting bij hun gedicht. Van deze tekstjes is een apart boekje gemaakt voor studenten, docenten en andere belangstellenden die het parkoers willen lopen. 

De tentoonstelling duurt van 13 december tot 23 januari. Daarnaast worden in de eerste twee weken telkens om 08.25 en 10.05 in de aula gedichten uit de literaire canon voorgedragen door verschillende docenten. In de laatste week van de expositie wordt bekend gemaakt welke gedichten als beste gekozen zijn door de studenten. Hier worden prijzen voor uitgereikt. Het project wordt door studenten en medewerkers van de locatie Breestraat uitermate enthousiast ontvangen.

“We hebben geen gebruik gemaakt van metaforen, maar wel van tegenstellingen in ons gedicht.’ Schreven Celine en Felicia in hun toelichting. ‘De samenwerking verliep top! We vonden het echt een superleuke opdracht en hebben deze met veel plezier gemaakt!” 

Weer een andere dichter, die onder het pseudoniem B. schreef, gebruikte “(…) in mijn gedicht de metafoor van de mens als kuddedier. Meestal gaat de kudde de goede kant op en is er niets fout aan het volgen van de massa om bij je bestemming te komen. Dat wil alleen niet zeggen dat het verkeerd is om af en toe een andere weg in te slaan. Eentje die misschien in eerste instantie minder toegankelijk lijkt, maar die je uiteindelijk ook bij je bestemming brengt. Met een beetje geluk biedt deze route meer spanning en plezier dan de bekende weg.” 

Het poëzieproject dat in totaal slechts vier lesuren Nederlands in beslag nam, is volgens een van de initiatiefnemers, Harry Steenvoorden, ‘Inderdaad een manier om een andere weg in te slaan. Zo ontkomen we tijdelijk aan de tirannieke exameneisen, die als een onwrikbaar net over het vak Nederlands zijn gespannen. In de Neerlandistiek wordt momenteel flink gediscussieerd over andere invullingen en accenten voor Nederlands. Dat is hard nodig om te voorkomen dat het vak ontaardt in een eindeloze herhaling van hetzelfde.’

Wil je zelf het Parkoers lopen? Dat kan tot en met 20 januari op werkdagen tussen 07.30 en 18.00
Breestraat 46-48
2311 CS LEIDEN 

Parkoersboekjes zijn verkrijgbaar bij de balie op de Breestraat. 

Voor meer informatie: hsteenvoorden@idcollege.nl

« Terug

Méér dan mbo
Vanaf 1 september gaan ID College en ROC Leiden samen verder als mboRijnland.
Ga naar www.mborijnland.nl