Studenten Zorg, Smart Technology en ICT brainstormen met ziekenhuis over valpreventie en huilbaby’s

Brainstorm valpreventie en huilbabys.jpgdinsdag 10 oktober 2017 16:22

Hoe bevorder je het welzijn van ziekenhuispatienten? En met welke technologische toepassingen kun je het werk op een ziekenhuisafdeling verlichten? Vragen waar studenten van onze Smart Technology-, ICT- en Zorg opleidingen wel raad mee weten. Het is dan ook niet voor niets dat mboRijnland locatie Gouda en het nabijgelegen Groene Hart Ziekenhuis elkaar hebben gevonden en concrete vragen en uitdagingen hebben geformuleerd. Met de opbrengst kunnen onze studenten in multidisciplinaire teams aan de slag en zo met hun gezamenlijke kennis oplossingen bieden voor reële situaties.

De vorm van deze samenwerking wordt ook wel het Living Lab genoemd.  Het Living Lab is een van de satelietlabs die vanuit het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Smart Technology is opgezet.

Kennismaking
Het was vorige maand dat onze studenten en teamleiders de medewerkers van het Groene Hart Ziekenhuis (Geriatrie en Kinderafdeling) hebben ontmoet. Na een korte presentatie van de ziekenhuismedewerkers en afdelingshoofden waarin de belangrijkste thema’s aan bod kwamen, was het tijd voor een brainstorm.
Betrokken medewerkers, docenten en studenten wisselden van gedachten over mogelijke technologische oplossingen voor wensen, behoeften en problemen op de betreffende afdeling. Allemaal vanuit hun eigen kennis en ervaring. Een mooi voorbeeld van hoe Zorg en ICT samenkomen. Bijna onmisbaar in deze tijd van technologische ontwikkelingen.

Valpreventie
Een van de belangrijkste thema’s voor de afdeling Geriatrie bleek communicatie. Hoe verbeter je de communicatie onderling tussen collega’s? En hoe signaleer je zo snel mogelijk dat een patient is gevallen? Valpreventie is hierbij belangrijk. Een Smart Polsbandje biedt volgens de studenten misschien wel uitkomst. Het signaleert opvallende bewegingen, bevat een noodknop, bepaalt locaties en geeft de hartslag weer. Of misschien dragen rustgevende muziek en extra mogelijkheden voor sociale communicatie wel bij aan een betere communicatie.

Huilbaby’s
Bij de kinderafdeling ging het onder andere over technologische oplossingen in combinatie met huilbaby’s. Zo werd het voorstel gedaan om te onderzoeken wat technologische mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld baarmoedergeluiden na te bootsen en de baby te wiegen.

Alle aanwezigen kijken terug op een zeer geslaagde bijeenkomst die het begin in van een mooie samenwerking tussen onze studenten en het Groene Hart Ziekenhuis.
De komende tijd wordt verder afgestemd welke match te maken is met de opdrachten van het ziekenhuis en de leerdoelen van de studenten. De verwachting is dat onze studenten in de volgende onderwijsperiode met de uitdagingen aan de slag gaan.

« Terug

Méér dan mbo
Vanaf 1 september gaan ID College en ROC Leiden samen verder als mboRijnland.
Ga naar www.mborijnland.nl