Dienstverlening, uitstroomrichting medewerker sport en recreatie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De tweejarige opleiding Medewerker sport en recreatie is onderdeel van de opleiding Dienstverlening. Deze kent drie uitstroomrichtingen: naast sport en recreatie ook Helpende zorg en welzijn en Facilitaire dienstverlening. Als dienstverlener ben je een teamspeler. Je komt veel in contact met andere mensen. Je staat graag voor hen klaar en ondersteunt bij uiteenlopende dingen. Dit doe je op kantoor, maar dit kan ook bij een zorginstelling of sportcentrum zijn.

Als je de uitstroomrichting medewerker sport en recreatie kiest, dan ben je gastvrij. Je zorgt ervoor dat de mensen zich thuis voelen in het sport- of recreatiecomplex waar je werkt. Dat kan een camping zijn, een attractie- of bungalowpark. Maar je kunt ook heel goed deze functie uitoefenen in een outdoorbedrijf, een zwembad of bij een evenementenorganisatie. Je ontvangt de mensen netjes die komen sporten of recreëren. Je maakt hen wegwijs in het complex of het park. Verder help je bij de organisatie van recreatieve activiteiten, sportactiviteiten en spellen. Bij alles wat je doet, werk je met mensen. En dat vind je heerlijk. Daarbij steek je graag de handen uit de mouwen. Moeten allerlei toestellen worden klaargezet voor een spel, dan ben jij van de partij. Als dat nodig is maak je eerst de ruimte schoon. Je zorgt soms ook voor de catering. Dit betekent dat je vraagt wat mensen willen eten of drinken. Dit bereid je zelf of je geeft het door aan de keuken. Dienstverlening is voor jou een groot goed. Je brengt dat graag in de praktijk tijdens je werk.

Opleidingsinhoud

De tweejarige opleiding Medewerker sport en recreatie is onderdeel van de opleiding Dienstverlening. In het eerste basisjaar van je studie maak je kennis met alle uitstroomrichtingen. Je besteedt de meeste tijd aan facilitaire taken.  Specifieke vakken richting sport of zorg en welzijn krijg je nog niet. Na het eerste basisjaar kies je de richting die bij je past. Je krijgt algemene vakken en vakgerichte (praktijk)lessen.

Tijdens een stage doe je werkervaring op. Ook leer je sociale vaardigheden en samenwerken. Bij de richting Sport en recreatie leer je hoe je sportieve en recreatieve activiteiten uitvoert. Hoe je deelnemers enthousiast maakt. Hoe je hen begeleidt en op hun veiligheid let. Na deze tweejarige opleiding kun je eventueel doorstromen naar een opleiding op hoger niveau.

 

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Kosten

Kijk voor een overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.idcollege.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.


Kosten van boeken en materialen
De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.idcollege.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Afhankelijk van de keuze van de vakken kunnen er aanvullende kosten in rekening gebracht worden. Hiervan krijg je in de eerste periode van de opleiding een overzicht.

Verklaring Omtrent Gedrag
Studenten die kiezen voor een beroep waarin je gaat werken met mensen, zoals Medewerker Sport & Recreatie hebben in veel gevallen tijdens je stage een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Het is goed dat je hiermee rekening houdt wanneer je deze studie wilt beginnen. 

Bijzonderheden

Op alle locaties van het ID College wordt het eerste, brede deel van de opleiding gegeven. Medewerker Sport & Recreatie rond je af in Gouda.

Laptop

Ga je de opleiding Dienstverlener volgen, dan werk je met je eigen laptop op een draadloos netwerk. Door op 'laptop' te klikken, krijg je hierover meer informatie.

Locaties

 • Alphen aan den Rijn - Ambonstraat (BOL)
 • Gouda - Groen van Prinsterersingel (BOL)
 • Zoetermeer - Van Doornenplantsoen (BOL)
 • Leiden - Bargelaan (BOL)