Coördinator sportinstructie, training, coach

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Coördinator sportinstructie, training, coach heb je er plezier in om met mensen te werken. Je stelt je gastvrij op. Je bent coöperatief en flexibel. Je denkt actief mee over het invullen, ontwikkelen en uitvoeren van sport-bewegingsactiviteiten. Je hebt een hulpvaardige, coachende en stimulerende houding naar collega’s en deelnemers van sport-bewegingsactiviteiten. Je bent gedreven om een goede prestatie neer te zetten en je bent oplettend.

Als Coördinator sportinstructie, training, coach ben je integer. Je gaat respectvol om met deelnemers en je kunt omgaan met diversiteit. Je bewaakt waarden en normen en spreekt anderen aan op ongewenst gedrag om te zorgen voor een sociaal veilig en sportief klimaat. Je houdt je aan de geldende protocollen en regelgeving. Je handelt binnen de grenzen van je verantwoordelijkheden. Je vraagt hulp of verwijst door bij situaties die je verantwoordelijkheden overstijgen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding wordt er aandacht besteed aan het voorbereiden, opzetten en uitvoeren van sport en bewegingsactiviteiten. Je leert instructie en lesgeven, gericht op sport en bewegingsactiviteiten. Daarnaast is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken, communicatie is dan ook een belangrijk onderdeel in de opleiding.

Aan het eind van het eerste leerjaar kies je een uitstroomprofiel. Je kunt kiezen uit de volgende profielen:

 • Coördinator buurt, onderwijs en sport
  Je brengt mensen of groepen in beweging door activiteiten te organiseren en te begeleiden in samenwerking met de buurt, het onderwijs en de sportvereniging.
  Kijk ook eens op facebook.com/levenslangbewegen

 • Coördinator sport- en bewegingsagogie
  Je brengt mensen met een  beperking (lichamelijk , verstandelijk of sociaal) in beweging om te laten zien dat bewegen een positieve invloed heeft op hun gezondheid en welzijn.

 • Coördinator sport, bewegen en gezondheid
  Je ontwikkelt je tot fitnesstrainer, personal trainer en leefstijlcoach. Je begeleidt mensen uit verschillende doelgroepen naar een gezonde leefstijl.

 • Coördinator sportinstructie, training en coaching
  Bij het profiel OutdoorLeisure word je opgeleid tot een deskundige, motiverende, veelzijdige en bezielende buitensportinstructeur voor binnen- en buitenland. Samenwerking met het werkveld vormt de basis van dit profiel.
  Kijk ook eens op facebook.com/outdoorleisure.nl en outdoorleisure.nl

Let op:
De opleiding start met het 2-daagse introductiekamp op maandag 29 mei en dinsdag 30 mei. De informatie hierover krijg je toegezonden na het succesvol afronden van de testdag.

De eerste lesdag is op vrijdag 25 augustus. Deze dag staat in het teken van de opleidingsweek landkamp. Deze zal plaatsvinden van maandag 28 augustus tot en met donderdag 31 augustus. Vrijdag 1 september zijn er geen lesactiviteiten. Maandag 4 september starten de lessen volgens rooster.

Haal meer uit je opleiding

Bij ID College kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij ID College krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Om tot een van de opleidingen bij Sport en Bewegen te kunnen worden toegelaten, moet je een vmbo-diploma kader/gemengd/theoretisch hebben én moet je een toelatingsprocedure doorlopen. In deze procedure zijn de volgende onderdelen opgenomen:

 • een test fysieke basiseigenschappen in sporthal "De Mammoet" te Gouda; hierover krijg je na je inschrijving meer informatie. De data van de testdagen worden z.s.m. gecommuniceerd.
 • een beoordeling van je vaardigheden op het gebied van instructie en lesgeven.
 • een intakegesprek.
 • een beoordeling van je portfolio.
 • een sportmedische keuring.

Deelname aan alle bovenstaande onderdelen is verplicht om voor plaatsing op de opleiding in aanmerking te komen. Hoe eerder jij je aanmeldt, des te groter de kans op een van de 150 plekken bij de opleiding Sport en Bewegen. De testdagen zijn verplicht (let op: je hoeft slechts bij één van deze dagen aanwezig te zijn).Voorafgaand aan de testdagen ontvang je de officiële uitnodiging voor de toelatingstest.

De testdagen voor Alphen aan den Rijn, Gouda en Zoetermeer vinden plaats op:

 • 15 maart 2017
 • 19 april 2017
De testdagen voor Leiden vinden plaats op:
 • 22 maart 2017
 • 3 mei 2017

Kosten

Voordat je start met de opleiding Sport- en bewegingsbegeleider, willen we je nog een overzicht geven van opleidingsactiviteiten/onderdelen waaraan kosten zijn verbonden:

 • SMA keuring (ongeveer € 125,00)
 • kledingpakket (ongeveer € 350,00)
 • leermiddelen, o.a. boeken, licenties software (ongeveer € 400,00, deels zelf aan te schaffen, deels via school)
 • twee kampen in het eerste leerjaar (ongeveer  € 325,00) 

Afhankelijk van de keuze van de vakken kunnen er aanvullende kosten in rekening gebracht worden en afhankelijk van de duur van de opleiding zijn er ieder jaar kampen. Hiervan krijg je in de eerste periode van de opleiding een overzicht.

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.idcollege.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen
De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.idcollege.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Verklaring Omtrent Gedrag
Met deze opleiding kies je ervoor om te gaan werken met mensen. Dat doe je ook tijdens je stage. Veel organisaties vragen daarom of je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt laten zien. Die vraag je aan op het gemeentehuis. Houd daarmee rekening als je een studie bij Sport en Bewegen wilt volgen.

 

Locaties

 • Alphen aan den Rijn - Ambonstraat (BOL)
 • Gouda - Groen van Prinsterersingel (BOL)
 • Zoetermeer - Ayers Rock (BOL)
 • Leiden - Bargelaan (BOL)